Af: Majken Christensen, Astronom og formand i Astronomisk Selskab
Nattens mørke er essentielt, hvis man vil observere universets uendelige stjerner, og selv det mindste lys fra byer kan være ødelæggende for en observation. Men lysforurening fra byer og drivhuse er ikke kun en gene for stjerneglade astronomer. Det påvirker også miljøet og økosystemet i så høj grad, at det har konsekvenser for Jordens fremtid.
Denne uge er International Dark Sky Week, hvor sammenslutninger verden over sætter fokus på nattens mørke og hvilken effekt lysforurening har. Lys om natten forstyrrer ikke kun i teleskoplinserne – det forstyrrer også vores bio- og økosystemer.
Bestøverne forsvinder
Et amerikansk studie har vist, at vores samfunds høje forbrug af lys om natten påvirker insekters søvnmønster og leder til mindre søvn for de små nyttedyr.
De fleste mennesker behersker sig nok ved den oplysning, men konsekvensen er, at insekternes kroppe ikke får den ro til at genopbygge, som de har brug for, hvilket leder til nedsat reproduktion. Og hvis insekter som fx bier forsvinder, er der ingen til at bestøve blomsterne, hvilket har store konsekvenser for fødekæden.
Konsekvensen er så vidtrækkende, at den amerikanske regering i 2013 under daværende præsident Obama nedsatte Pollinator Protection Research Plan for at finde en måde at beskytte blandt andet bierne på. Et hollandsk studie, som blev fremhævet i det anerkendte tidsskrift Nature i oktober 2017, påviste et fald i den tyske insektbestand på hele 77% i perioden 1989 til 2016.
Vi mennesker har også brug for mørke
Udover de fatale konsekvenser for insekter, har lys om natten også stor indflydelse på os mennesker. Blåt lys om natten hæmmer produktionen af melatonin, som er et hormon vi
mennesker har brug for at producere, så vi kan sove om natten. Manglende nattesøvn har alvorlige følger for vores velbefindende og kan lede til tristhed og endda depression. Det er vigtigt at forstå, hvad nattemørke er og hvilke konsekvenser manglen på den har. Før det er for sent.
Danmark huser guldcertificeret mørke
Danmark er, trods sin størrelse og placering, faktisk med i en eksklusiv klub af steder på jordkloden med fantastisk nattemørke. Dark Sky Park på Møn har en guldcertificering fra International Dark-Sky Association for sit nattemørke. Det betyder at lysforureningen her (trods sin relativt tætte afstand til hovedstadens lys og forstædernes drivhuse) er så lav, at det kun påvirker nattemørket meget lidt. På skalaen for mørke har man givet en værdi på 22 mag/arcsec (størrelsesklasse per buesekundkvadrat som er et mål for lys pr. areal) og på Møn har man målt 21,75 hvilket er tæt nok på 22 til at give en guldcertificering.
Sluk lyset og kig op!
Har man vejret med sig, burde man kunne observere stjernerne over Danmark ca. 40 nætter om året. Men tager man til det østligt Møn og oplever mørket her, kan man se flere stjerner end noget andet sted i Danmark. Det er vigtigt for vores fascination og forståelse af universet, vores størrelse og placering. Hele vores eksistens bliver sat i ramme, når man oplever at blive omsluttet af universet uforstyrret af gadelamper, der drukner universets endelige stjernestrøm i det kunstige lyshav fra elektriske pærer.
I Astronomisk Selskab bakker vi op om International Dark Sky Week i uge 16 ved at skabe opmærksomhed om vigtigheden af nattemørke i hele Danmark.
Links:
International Dark-Sky Association: www.darksky.org
Dark Sky Møn: www.darksky-moen.dk
Lysforurening: www.myfwc.com/conservation/you-conserve/lighting/pollution
Hollandsk studie: www.nature.com/articles/d41586-017-04774-7
Dansk blog om lysforurening: https://lysforurening.wordpress.com/
Pressekontakt:
Julie Søgaard, JS(a)astronomisk.dk eller klik her.