Radioteleskopet

Wieth-Knudsen Observatoriet har et radioteleskop, der er opbygget omkring en 3.76m parabolantenne, vi har fået af TDC.

Oprindeligt var antennen placeret på taget af TDCs bygning i Høje Taastrup. Parabolantennen kom til observatoriet i 2008, men nu nærmer vi os så småt at kunne tage radioteleskopet i brug.

radioteleskopet

Vi vil i første omgang måle på 21cm linien fra brintatomer i Mælkevejen. Til det brug har vi anskaffet et fødehorn til antennen. Det er en forholdsvis simpel cylindrisk aluminiumsspand, men målene på den er afpasset nøje efter bølgelænden. På den måde virker den som en bølgeleder, der samler radiobølgerne fra parabolen og leder dem frem til den egentlige antenne. Det er en lille metalpind på ca. 5cm – en kvart bølgelængde – der stikker ind i spanden nær bunden. Den kan skimtes på billedet til højre. Signalet tages ud gennem stikket udenpå hornet – synligt på billedet til venstre – og føres gennem et kabel ind i observatoriebygningen. Den hatteskyggelignende krans omkring hornet er en choke-ring, der forbedrer den samlede antennes signal/støjforhold.

radioteleskopet
radioteleskopet

Indtil videre kan antennen drejes manuelt i vandret plan, mens den i lodret retning peger i en vinkel på 20 grader over horisonten. Det betyder, at når den rettes mod syd – azimut 180 grader – peger den mod et punkt på himlen med en deklination på -14 grader. I løbet af én omdrejning af Jorden kommer antennens retning til passere hen over alle punkter på himlen med denne deklination. Ved at dreje antennen mod en anden azimut kan man lade punkter på himlen med en anden deklination passere forbi antennen. Som eksempel peger den mod himlens ækvator når den stilles ved en azimut på 120 grader.

radioteleskopet

Dette er naturligvis ikke så alsidigt som en fuldt styrbar opstilling, der kan rettes mod alle punkter på himlen. Derfor arbejder vi på længere sigt med at antennen skal være styrbar. Den lokale smed i Godhavn har ombygget en lastvognskran så den kan dreje antennen i både vandret og lodret retning. Vi har anskaffet en elektrisk hydraulikmotor, der skal bruges til dette formål.

Der er meget arbejde med at få etableret styringen af antennen. Derfor har vi opdelt projektet i tre faser:

  1. Modtagelse af signaler fra antennen til modtageren inde i huset
  2. Montering af motoren og styring af den
  3. Etablering af en mekanisme til måling af antennens position.

Første fase vil være tilendebragt i foråret 2014. Første skridt er konstruktion af en montering af fødehornet. Den første test af monteringen fandt sted i weekenden 25-26 januar 2014 – det er herfra billederne herover stammer. Herefter skal vi trække kabler og montere filtre og forstærkere. Det er ikke helt så simpelt som det lyder, for kablerne skal graves ned og det kolde vejr gør alting mere besværligt.

På disse sider vil der løbende komme information om udviklingen i projektet.